Friday, February 27, 2009

Chef yang best...

Sous Chef Jusoh: Makan selagi belum kena makan ubat

Assalamualaikum / Good Day.....
Baru tiga hari di hotel penginapan di Shah Alam, aku sudah merasakan keenakan masakannya.
Hampir setiap kali sesudah makan aku akan thumbs-up padanya. Jika ada kesempatan dia ada melayan tetamu hotel yang sedang menjamu selera pada waktu itu.
Waktu kerjanya di syif pagi.
Se awal jam 7.15 pagi, aku dan teman-teman akan ke Gardenia Food Court (GFC) untuk menikmati juadah sarapan pagi.
Dari roti canai ke roti Perancis, dari sambal ke salad, dari tomyam ke thousand island semua disediakan olehnya bersama pembantu-pambantu di dapur GFC.


Setelah sebelas tahun bergelumang dengan masakan, Sous Chef Jusoh menjadikan Hotel ini sebagai rumahnya yang kedua.
Sous Chef yang berasal dari Kelantan ini merupakan penolong kepada Executive Chef dan merupakan second-in- command.
Beliau juga bertanggungjawab untuk penjadualan dan menggantikan executive chef bila dia off-duty.
Sous Chef juga akan mengambil alih tugas atau membantu chef de partie (line cook) jika perlu.
Dalam operasi yang kecil Sous Chef mungkin tidak ada, tetapi dalam operasi yang besar Sous Chef mungkin ada beberapa orang.
Kepada Sous Chef Jusoh, aku berharap agar masakannya terus enak dan dinikmati oleh seluruh lapisan masyarakat dalam dan luar negara.
Terima kasih atas layanan mesra chef.

Beib teruja dengan tugas Chef yang pandai.....
menyediakan berbagai juadah dari pagi sampai mala M
berusaha memenuhi seler A
dengan masakan masam, masin,manis dan peda S
resepi tempatan serta antarabangs A
berkhasiat, lazat serta ena K

* kekadang suka juga makan nasi kerabu goreng...

No comments: