Thursday, January 17, 2008

TENPINBOWL

Sakit juga jari aku ni
Assalamualaikum / Good Day.....
Dalam waktu senggang atau cuti, rasanya elok juga kalau kita luangkan sedikit waktu merasakan nikmat bermain.
Anak-anak aku, seperti anak-anak zaman kini yang lain, tak mau lagi main wau, congkak, batu seremban, guli atau gasing yang memerlukan perbelanjaan yang minima.
Bagi mereka, permainan yang popular di zaman aku dulu dah tak ada 'class'.
Lantaran itu, permainan mereka menjurus kepada yang bermodal besar dan 'high profile'. Huh! hebat bunyinya.
Oleh kerana ianya permainan baru bagi aku dan KakWan, kami temankan juga tiga orang anak dara kami tu.
Abang? Memerap kat rumah tengok bola keranjang NBA. Apa kata orang, minat sejak azali...?
Ok lah, permainan yang aku nak tonjolkan di sini ialah boling.
Bowling is a sport in which players attempt to score points by rolling a bowling ball along a flat surface in order to knock down objects called pins.(wikipedia)

Tolong jangan tanya score aku

KakWan pun nak cuba juga. Asyik menggolek bola masuk 'gutter' je..

Berat bola dari Adeq

Acik menang sengih ajer..
Konon ceritanya, orang Mesir purba yang memulakan permainan ini.
Kenapa dipanggil boling? Entahlah, yang aku tahu bowl bermaksud mangkuk.
Jangan mangkok hayun dahla....
Boling memerlukan tempat khas.
Lorong yang dibuat dari kayu atau sintetik (polyurethane) diperlukan untuk menggolek bola dengan tujuan untuk mendapat mata secara menjatuhkan sebanyak pin yang mungkin.
Lorong-lorong khas ini dibina di dalam tempat tertutup seperti dewan yang dinamakan arked.


Qaqaq kerap juga meng 'gutter' kan bola
Apa pulak pin?
Pin yang dimaksudkan ini bukanlah yang digunakan untuk menyemat kain, kertas, bahan atau objek objek lain. Tidak juga AYAH PIN!
Pin ini beratnya tidak kurang dari 1.47 kg -1.64 kg. Kelihatan seperti botol coca cola.
Susah la nak terangkan benda ni. Rujuk saja kat wikipedia. Klik kat sini.
Tempat yang kami tujui untuk bermain boling ialah TERENGGANU EQUESTRIAN RESORT atau TER yang terletak di Kuala Ibai lebih kurang 20km dari rumah kami.
Ianya merupakan sebuah kompleks permainan dalaman (indoor) dan pusat ekuestrian yang baru setahun dibuka.
Sempena Tahun Melawat Terengganu 2008 datanglah jenguk sendiri kemudahan yang ada.
Barulah kali ini aku dengar dan kenal istilah boling seperti strike, spare, frame, double dan perfect game.
Istilah yang paling menarik yang aku baca mengenai boling ialah TRIOS dalam pertandingan boling anjuran WTBA World Championships.
TRIOS adalah kategori tiga orang sepasukan.
Lebih menarik lagi, kereta kesayangan aku bernombor plet mengujakan...
Ada pemain boling pro yang berminat dengan nombor plet ni..? hehehe..

Acik dan Adeq dalam boot kereta kesayangan aku TRIOS


Beib minat juga bermain...
kerana ia mengelakkan kita menjadi lemba B
menguatkan otot, menambahkan mach O
menjadikan badan, anjal dan peja L
meningkatkan kecergasan dan penampilan dir I
samada di padang, gelanggang atau tama N
hidup ceria, mental tenan G

6 comments:

Noushy Syah said...

Eh eh..I tot the first pic is Anwar Ibrahim..hehehhe, but I was wrong , it's you:)

Your lil gals were so cute when they were young..:)

BEiB said...

noushy..
Looked like AI? Waa...that's a compliment...heheheh
TQ..yes they were and still are..hehehe..
"the durian(apple)of my eyes".. I guess ur kids will cuter..ahaks..

Mourieys said...

urmmm...
cam kenal jek tempat nih...
bukan kt TER Kuala Ibai ke?
hikhikhik...
salam ceria... :)

mad redo1 said...

BEiB, tangan tu kena follow through lebih sket... tidak nanti bola tu sure lari je... hehehe...

DIANA DARWISYAH said...

nice family....your child so sweet

BEiB said...

mourieys...
Alaaa...buat2 tatau pulok..kang biaser gi maing kude dinung?..heheh
mad redo1..
follow tru tu laa yg lemah sikit..the ball always follow tru the gutter...heheheh
diana...
TQ..we do a lot of things together..its FUN...