Tuesday, May 22, 2007

LOG HAT....

Assalamualaikum / Good Day.
Papan tanda atau signage sebegini takkan kita jumpa di mana mana tempat melainkan di Kelantan/Klate saja (jika ada). Keunikan penggunaan bahasa/loghat setempat jelas mencerminkan keunikan bangsa itu sendiri. Ada sesetengah orang menyifatkan penggunaan bahasa sebegini sebagai parochialism tapi bagi aku ianya tak lebih dari pernyataan sifat dan sikap jatidiri sesuatu bangsa/golongan itu sendiri. Keunikan inilah yang tiada ditempat lain dan dicari oleh orang lain...
Agaknyalah...kalau di tempat lain dibuat juga begini, macamana ya..?
Signage bilik air di salah sebuah hotel
Beib kata....

Tidak ada seba B

kenap A

kita harus gelabah dan melata H

jik A

loghat daerah digunakan teru S

....ia membuktikan bahawa, BAHASA JIWA BANGS A

5 comments:

aria ayumi said...

ye, bahasa melambangkan jiwa bangsa! kawe banggo jadi ore kelate! :D bukan nak bangga, tp loghat kelate ni agak unik dr loghat yg lain... sbb klw org luar ckp klate, mesti bleh detect... huhu hanya ore kelate pure jah hok biso! ngeh3 :p

Ray said...

He he he ..
tatau laa sama ada saudara dah perasan atau sebaliknya.

Sebenar benarnya, tu cuma photoshopped jer. Takdok di Kelate signage tuh. Kalu lebih kurang mcm tuh banyok laa.

Apa apa pun, ambo setuju.
Loghat daerah langsung tidak merosakkan bahasa Melayu. Bahkan bahasa Melayu itu sendiri jadinya dari paduan dari loghat daerah. Loghat daerahlah yang memperkayakan lagi bahasa Melayu yang kita kenali sekarang.

©Opah De said...

Huhu... kelakar lerrr. Sakit perut Opah De gelak. Opah De rasa, apa salahnya kalau diletakkan signage yang ditulis dalam loghat daerah tambahan pula ada terjemahan dalam Bahasa Inggeris di bawahnya. Omputih bukan nak baca loghat daerah di Malaysia dan orang dari daerah/negeri lain faham apa yang ditulis walaupun tergeliat lidah yong.. ahakz.. bila lagi nak tunjukkan our sense of humour, kan kan kan.

chii said...

setuju tu..lgi satu leh perkenalkan loghat tu pd pelancong asing yg dtg...satu daya tarikan ttg malaysia yg sgt unik..yg tiada di negara lain

Noushy Syah said...

hhehehhe..I'm speechless but just smiling....

beiB..BTW that's the work of PS!! But again, if you Msians feel proud on having it, well, I dun see any reasons why not unless otherwise...

P/S...just some info, due to immigrants are pouring into GBR, especially from the Eastern European countries especially the Polish..guess wat? The municipal is even considering to change some of the streets name into POLISH!!!..not yet though..