Thursday, October 18, 2007

Bersuka di Rumah Terbuka

Kak Wan menyediakan juadah satay dan nasi dagang
Assalamualaikum / Good Day.....
Dah hampir seminggu aku dan KakWan bercadang nak mengadakan Rumah Terbuka(RT) sempena Aidilfitri tahun ni. Kesuntukan masa dan ruang menyebabkan hasrat kami tertangguh. Pada Hari Raya kedua semasa masih di Kedah kami berbincang dan bersetuju untuk mengadakan RT pada hari Khamis 18 Oktober 2007 mulai dari jam 10 pagi.
Beberapa perkara terutama menu makanan kami bincangkan dengan panjang lebar. Akhirnya kami bersetuju untuk menyediakan satay dan nasi dagang serta lain-lain juadah yang sesuai dengan sambutan Hari Raya.

Satay hidangan kegemaran

Persiapan lokasi dan peralatan juga penting. Peralatan seperti pinggan, sudu dan garfu serta gelas kami gunakan jenis pakai buang. Kakitangan tak cukup nak membasuh dan membilas alatan-alatan tu. Mudahnya, dapatkan dari supermarket. Harga murah, kegunaannya mudah.

Kuah nasi dagang
Nasi dagang ditempah sebanyak 3 gantang dan satay 500 cucuk untuk tetamu yang diundang seramai lebih kurang 150 orang.

Nasi Dagang istimewa

Selepas SMS dihantar, ramai juga yang membalas dan memaklumkan tidak dapat hadir kerana masih beraya di kampung halaman masing-masing.
Apa-apa pun, the show must go on...
Jam 8, kerusi meja serta peralatan yang perlu telah siap di tempat masing-masing. Anak-anak yang ada digunakan sepenuhnya sebab Papa dan Mama dah mula rasa semput dah...heheh
Seawal jam 10.10pg dah ada tetamu yang sampai.
Mulai saat itu, sepanjang hari majlis RT berjalan lancar dan ligat.
Penat juga melayan tetamu rupanya. Macamanalah bila nak menyambut menantu suatu hari nanti..?Heheheheh...
Walaubagaimanapun, antara tetamu yang hadir selain teman, rakan dan saudara mara yang paling istimewa ialah rakan blogger sdr. mad redo1, Linda, Berg dan Nina.
(lagi foto dan komen oleh mad redo1 disini)
Bersama madredo1, Linda, Acik, Adeq, Berg dan Nina
di Laman Nyaman
Pertama kali menatap wajah dan berjabat tangan serta bebual mesra serasa seolah-olah telah berkurun berkenalan. Moga persahabatan terus berkekalan.
Bloggers yang lain, bila lagi nak singgah rumah.
Andai kata 'tersesat' kat KT, hubungi aku. Bilik 'Homestay' kat rumah aku dah siap menanti.( butiran lanjut dalam entri yang lain)
Jom! Melawat Terengganu....

Beib berharap dapat jemput semua..

rakan blogge R
sama sama raikan hari ray A
yang jauh tinggal di HOMESTA Y
berkenal mesra, menjalin saudar A

4 comments:

mad.redo1 said...

hah! muka kita orang lak kat sini... thank you for being a wonderful host, we shall return with empty stomachs in the future...

consider yourself warned... hehehe...

Noushy Syah said...

Kak Wan..nak satay 100 btg bole?

... But the sos nampak sgt petas membara..hot hot...

Zura@Kak Long said...

huhuhu apasal meeting kak long tu bukan masa Open Hse Beib ...ahaks kalau tidak merasalah satay tu...meeting next week 2-4 nov ada di KT. Cam mana nak kontek Beib dgn kak Wan ek

marzukhi said...

LOKASI:NO.3 TAMAN MERGONG JAYA 2, ALOR STAR

KEMUDAHAN:
*3 BILIK TIDUR BERHAWA DINGIN
*2 BILIK AIR
*RUANG TAMU DAN RUANG MAKAN YANG SELESA
*LENGKAP PERALATAN MEMASAK
*PETI SEJUK
*TELEVISYEN
*RUANG PARKING YANG SELESA

KEMUDAHAN SAMPINGAN:

*2 MINIT BERJALAN KAKI KE PASARAYA TESCO
*3 MINIT DARI TERMINAL BAS SHAHAB PERDANA
*5 MINIT KE PUSAT BANDAR
*10 MINIT DARI TOL A.STAR SELATAN/UTARA
*13 MINIT KE JETI LANGKAWI(KUALA KEDAH)
*BERDEKATAN DENGAN MEDAN SELERA

HUBUNGI:MARZUKHI AHMAD;019-4807167/019-4527167
:EMAIL; mhs_collection@yahoo.com

harga dari serendah rm 50 semalam