Thursday, August 21, 2008

Arigato! Misaki....

Adeq, Qaqaq, Misaki Yamamoto dan Acik

Assalamualaikum / Good Day.....
Bila diberitahu bahawa satu rombongan pelajar dari Jepun akan tiba di KT dan tinggal bersama keluarga angkat selama 4 hari aku rasa amat teruja.
Panggilan telefon dari Syed, S/U Belia Teluk Ketapang aku panjangkan kepada KakWan dan anak-anak. Mereka setuju. Acik dan Adeq tak sabar menunggu kehadiran kakak angkat mereka. Qaqaq, yang sedang menghabiskan cuti semesternya pun
turut gembira nak sambut ahli keluarga sementara yang baru.
Sebelum ni kami belum pernah mengambil anak angkat samada dalam negeri atau luar negara. Peluang yang diberikan oleh Persatuan Alumni Malaysia Japan (PAMAJA) dengan kerjasama Persatuan Belia Teluk Ketapang amat kami alukan. Bila ditawarkan seorang anak angkat, aku terus menerima.

Aku diberitahu bahawa anak angkat yang akan datang ke KT ialah seramai 10 orang dan berumur antara 13 – 17 tahun. Mereka terdiri dari pelajar pelbagai sekolah – Junior dan High School di Toyokawa.

Aku memilih pelajar perempuan yang berumur 13 tahun. Sebaya dengan Adeq dan Acik.

Sesampainya mereka dari KL, Majlis penyerahan anak angkat diadakan. Aku sendiri saspen untuk mengetahui siapakah anak Jepun yang akan aku jaga selama 4 hari.

Akhirnya terjawab juga bila MISAKI YAMAMOTO, 13 diserahkan kepada kami sefamili.

Baru sejam sampai dah mesra dengan famili menjamu selera di meja Jepun

Berasal dari Ikebata, Kanazawacho. Toyokawa City, Aichi Prefecture, Misaki boleh bertutur Bahasa Inggeris dengan baik. Ini memudahkan komunikasi.

Dalam sekejab masa sahaja Misaki diterima baik oleh ahli keluarga aku.

Orangnya berdisiplin dan lembut.

Adeq menerima cenderamata dari Misaki

Pelbagai hadiah dan cenderamata yang kami terima darinya. Rupanya dia telah dimaklumkan mengenai latar belakang keluarga kami. Berapa dewasa, lelaki, perempuan dan peringkat umur.

Selama empat hari kami mempelajari pelbagai karektor dan budaya insan Jepun ini.

Mempamerkan budaya Melayu dan menerapkan nilai murni Islam, membuatkan dia amat tertarik bersama kami. Hinggakan dia menyatakan hasratnya untuk terus berada di sini. Kami sekeluarga amat terkesan.

Menikmati kemeriahan Pasar Malam, Pak Tuyu

Aku katakan, jika dia ingin kembali ke sini di masa akan datang, dia amat dialukan.

Tambahan pula pelbagai barangan Jepun yang ada di sini yang membuatkan dia terasa seperti berada di tempat sendiri. Apa tidaknya kami bawa dia menaiki Toyota Vios, menonton TV Sony, mengambil foto menggunakan Nikon DSLR. Dia mandi dengan hot shower Panasonic dan berada dalam bilik dengan pendingin hawa National. Menghantar e mel kepada ayahnya menggunakan lappie Acer. Membasuh bajunya dalam mesin basuh Hitachi, makan menggunakan meja Jepun dan yang paling istimewa menyarung selipar Jepun berjalan disekitar rumah. Apa lagi yang tidak diJepunkan?

Beli belah di Pasar Payang

Bagi Acik, Adeq dan Qaqaq, pengalaman berinteraksi dengan Misaki menjadikan mereka lebih matang dan terbuka.

Banyak juga yang diajar dan dipelajari oleh Misaki mengenai adat resam dan budaya Melayu. Makan nasi tanpa chopstick, merasakan pelbagai masakan dan buah-buahan tempatan, duduk bersimpuh, memakai baju kurung serta bertudung, malah turut mengaminkan doa sebelum makan.

Mencuba baju kurung

Adat resam Melayu cuba diamalkan

Main selambut bersama cucu saudara

Durian....oh! tak sanggup dijamah langsung

Aku harap pengalaman ini memberi keyakinan diri yang tinggi kepada anak-anak aku untuk lebih mengenali manusia dari pelbagai budaya serta latar belakang seperti firman ALLAH dalam Al Qur'an yang ertinya:

"Wahai Manusia, Kami ciptakan kamu dari laki-laki dan perempuan dan kami jadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku agar kamu saling mengenal. Sesungguhnya yang paling mulia diantaramu disisi Allah adalah yang paling takwa. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Maha Mengenal". Al Hujuraat: 13

Tiga lagi sahabat dari Jepun yang turut bertandang ke rumah

Salah satu pokok perintah yang secara jelas dapat kita lihat dalam Surat Al Hujuraat ayat 13 adalah perintah agar kita saling mengenal dengan masyarakat sekeliling kita, tanpa harus membezakan bangsa, agama, suku ataupun dari golongan mana individu tersebut berasal. Dengan kata lain salah satu kewajiban yang diperintahkan oleh Allah kepada manusia adalah untuk hidup bermasyarakat, yang tentunya tidak dapat lepas dari konsep tentang hubungan antara manusia sebagai individu yang merupakan unsur terkecil dalam membangun sebuah masyarakat.

Kehadiran Misaki membuatkan anak-anak aku lebih memahami hidup bermasyarakat. Sifat bertolak ansur, berdisiplin, hormat menghormati serta nilai-nilai murni yang sarankan oleh semua pihak diterapkan secara tidak langsung.

Tahun depan mungkin kami akan cuba dapatkan anak angkat dari negara lain pula bagi merealisasikan ayat 13 Surah Al Hujarat di atas.

Misaki (kanan sekali) telah menjadi sebahagian dari famili kami

Beib berharap dapat melawat Misaki dan negaranya...

walaupun bersama pake J

untuk menghayati kabuki, yukata, sushi, mangga, origami serta anim E

Aku sangat berhara P

Disuatu wakt U

Malaysia juga akan seperti NIPPON, terus mapa N

No comments: